Nedávno vyšel článek v rubrice ekonomika na stránkách idnes. Co si o tom myslíte?

Michaela Marksová – ministryně práce a sociálních věcí zde radí jak se zabezpečit spořením na stáří.

Přemluvte zaměstnavatele. K zabezpečení na důchod osobně předně využívám penzijní připojištění. A když jsem byla v pozici zaměstnankyně, využívala jsem zároveň příspěvek zaměstnavatele. Je to věc, o kterou se lidé příliš nezajímají, a já bych jim chtěla vřele doporučit, aby tohoto příspěvku začali využívat v co největší míře.

A tam, kde zaměstnavatel tento příspěvek na penzijní připojištění neposkytuje, ať zaměstnanci zkusí přesvědčit jej o oboustranné výhodnosti. Kromě toho mám sjednané i životní pojištění s takzvanou investiční složkou, jejíž výnos se dá využít v důchodu na přilepšenou.

Mám štěstí, že mám kamarádku finanční poradkyni, která nám už léta s financemi radí a se kterou všechny kroky konzultujeme. Spořte i minimální částku Jednoznačně bych chtěla všem občanům doporučit, aby mysleli na stáří a nespoléhali se výhradně na stát. Pokud máte jen trochu možnost, spořte si na důchod, i kdyby mělo měsíčně jít o zcela minimální částku. Vyplatí se to.

Do IŽP ne.

Platíte si investiční životní pojištění několik tisíc měsíčně, a myslíte, že si spoříte na důchod? Náklady na správu těchto smluv jsou někdy i více než 15% z každé měsíční platby. Z každého tisíce korun zaplatíte na průběžné poplatky sto padesát korun. Při těchto nákladech je prakticky nemožné dosáhnout nadinflačního zhodnocení.

Jediné doporučení, které vám můžeme dát zní: Využívejte tyto finanční produkty výhradně na krytí pojistných rizik, a pokud investovat, tak maximálně do limitu pro využití daňových úspor. Navíc od roku 2015 platí, že chcete-li daňové zvýhodnění využivat i nadále, musíte se zavázat, že ze smlouvy nebude v průběhu její platnosti vybírat naspořené finanční prostředky. Tím se výrazně omezuje flexibilita těchto smluv.

Související článek jak se vyznat v nákladech v životním pojištění  zde: https://www.financehb.cz/24-jak-se-vyznat-v-nakladech-izp-behem-5-minut