Vyznejte se ve Vašich FINANCÍCH  (23)

A to se vyplatí! Co mi dá stát, tak mi zase na konci sebere. A přesto spousta lidí dělá to, co ostatní.

Tomu se říká odvaha. Jít proti proudu, i když jde o život, řekl jsem si, když jsem viděl fotku v novinách.

Byla to fotka zástupu lidí vítajícího Adolfa Hitlera les hajlujících rukou a jen jeden pán uprostřed si dovolil mít ruce překřížené před sebou. Samozřejmě, že to v době nástupu nacismu u tohoto pána nemohlo dopadnout dobře. Jsem rád, že nežiji v té době, že nejde o život, dnes může jít snad jen o peníze.

Jak je to u Vás? Jdete také s proudem nebo máte vlastní názor?

Napadla mne tato myšlenka, když jsem se díval na to, jakým způsobem lidé řeší spoření na důchod. Většina lidí řeší spoření tzv. starým penzijním připojištěním. Podle správného názvosloví spoří v tzv. Transformovaném fondu. Proč? Protože ho mají všichni ostatní? Jste také většina, co jste si ho sjednali? Samozřejmě se to muselo sjednat na poslední chvíli u prodejce, aby to bylo ještě za „výhodných“ podmínek. 🙂

A to se vyplatí! Co mi dá stát, tak mi zase na konci sebere, nebo-li, proč (ne) spořit v transformovaném fondu.

Jak to ale zpravidla chodí? Sedím v kanceláři s klienty. Tak jako pokaždé si povídáme a ptám se jich: Co je pro Vás nejdůležitější? Co plánujete? Jaké máte cíle?

Lidé začnou mluvit o tom, jak chtějí naspořit to a to. Zpravidla to jsou finanční rezervy pro děti, na auto na dům apod. A já se znovu ptám: Je toto opravdu vše, co chcete opravdu naspořit? Je to opravdu vše, co je pro Vás „opravdu“ důležité? „Ano jistě, dětem chceme naspořit peníze, pokud budou chytré a pošleme je na nějakou dobrou školu, třeba i do zahraničí. My, když jsme byli mladí studenti, tak na nic nebylo a naši rodiče na nic jiného neměli, to nechceme zažít. Náklady na vzdělání jistě ještě vzrostou. Na auto si chceme naspořit, protože si už nechceme půjčovat. Minule jsme přeplatili hodně peněz, když jsme si museli půjčovat, apod.

Ptám se jich tedy: „Když je to pro Vás tak důležité, proč už dnes proto něco neděláte?“ „ A proč už dnes spoříte v penzijním připojištění, které je na dlouhou dobu cca 30 ti let a přesto, že jsem se Vás ptal, zda je to opravdu všechno, vůbec jste se o důležitosti spoření na důchod nezmínili?“.

Není to divné? Přemýšlím. Většina lidí chce naspořit dětem na studia, na své auto, na hypotéku a přesto proto nic nedělají. Naspoření na zabezpečení finanční rezervy v důchodu zpravidla vůbec lidé nezmiňují, a přestože si na to lidé nevzpomenou, protože to není asi důležité, přesto již dnes jsou lidé schopni odkládat dost peněz. Dokonce i mají dost peněz v penzijním připojištění a zároveň dluží spoustu peněz na nevýhodných spotřebitelských úvěrech. No není to paradox?

Lidé nemají soustředěné priority a pokud někdo přinese produkt, aby ho koupili, udělají to. Přece ho musíte mít, mají ho všichni ostatní. Stát Vám ty peníze dává.

Je pravda, že poté co klienty takto „přistihnu“, ihned přitakají, že je také důležité spořit na důchod. To si většinou myslí, ale já to přičítám mediální masáži. Ta probíhala zejména před změnou důchodové reformy, kdy se lidé dozvěděli, že počet pracujících v budoucnu nepostačí na počet důchodců, kterým bude stát vyplácet důchody. Zatímco dnes je nastaven tzv. “ letadlový“ nebo chcete-li pyramidový efekt, kdy více lidí vydělává a na daních posílá státu peníze na menší počet důchodců, tak do 20 ti let bude efekt opačný. To je již známý fakt.

Lidé sjednávají penzijní připojištění protože jim stát na jejich účty připisuje státní podporu. Co nám ale vezme? Dozvíte se v pokračování za měsíc.

Otázka tedy zní.: Proč (ne)spořit v transformovaném fondu. Vyplatí se to? Jsou i jiné možnosti?

pokračování příště

článek vyšel 5.9.2015 v Havlíčkobrodském deníku ( Deník Bohemia)