První důležitý termín je 1.dubna 2017. Od tohoto termínu bude možné získat hypotéku pouze maximálně na 80% ceny nemovitosti. Znamená to, že když budou mít zájemci do zástavy pouze jednu nemovitost, tak budou potřebovat 20% vlastních zdrojů k tomu, aby si mohli vzít hypotéku.

Standartně už dnes je dobré mít vlastní peníze. Některé banky sice ještě dnes půjčí na 90% z ceny, a omezeně banky půjčí o po toomto datu, ale je to vykomponezováno také cca o 1% vyšší úrokovou sazbou.

V našich plánech vždy doporučujeme mít nějakou hotovost k nákupu, hypotéku nedoporučujeme mít úplně na 100% ceny. Důležité je plánování celé investice dopředu s dlouhodobým výhledem, aby zájemce o hypotéku nebyl překvapen ani zaskočen nedostatkem  prostředků.

Pravděpodobně se budou zvyšovat úrokové sazby u hypoték. Vzhledem k tomu, že začíná růst cen stáních dluhopisů, bude nejspíš následovat i zdražení peněz a následně také i právě růst úroků u hypoték.

Díky tomu se také časem zvednou úroky v bankách na spořících účtech, ale na to si ještě nějaký čas počkáme.

Pro investory, především do vládních dluhopisů, to bude znamenat, že ceny těchto dluhopisů poklesnou, protože když jdou úrokové míry nahoru, ceny dluhopisů klesají. Tudíž investoři do vládních dluhopisů budou tratit.

Hodnota dluhopisů se projeví u podílových fondů, které investují do dluhopisů více státních, méně korporátních.

U dluhopisových fondů je dobré sledovat tzv. duraci. Tento údaj říká, za jak dlouho bude dluhopis splatný. Čím kratší číslo, tím jsou ve fondu nakoupeny dluhopisy s krátkou splatností. Pokud je to číslo větší, má fond nakoupené dluhopisy s dlouhou splatností a proto se bude vyrovnávat s nevýnosem či dokonce s propadem hůře, než ten první.

Co z toho vyplývá dál ? Výnosy dluhopisových fondů budou na nějaké kratší či delší období stagnovat, nemusí vůbec vydělávat. Neznamená to však doporučení odkoupit majetek. Toto je může být příležitostí, jak zainvestovat výhodně a díky nákupu „ dnes se slevou“ se opět  těšit na výnosy. Standartní dlouhodobý průměrný výnosů je  u těchto fondů 4-5% p.a.

Akcie, přesněji spíše akciové fondy za poslední dvanáct měsíců vynáší mezi 10 – 25% p.a.. Zpravidla si tohoto výnosu užíjí investoři, kteří pravidelně investují nebo investovali náhodně jednorázově dříve.  Až však budete číst tyto informace z bulvárních deníků, kolik jste mohli vydělit jak dobré to jsou investice, většinou již bude pozdě. Když to všichni vědí a je největší přítok peněz, tak je to doba, kdy dochází k opětovnému zastavení růstové křivky. Ale přesto se nechají někteří lidé „nachytat“ a začnou teprve poté investovat. Po prvním zakolísání, kdy dojde k 10-15% propadu, což bývá standartně 1-2x do roka, tito lidé, co rychle koupili, honem zase podíly odprodají, protože se leknou poklesu. Říkáme jim spekulanti. A až zase přijde doba, kdy kapitálové trhy začnou růst, tak se možná připojí na vrcholu a tak stále dokola. Takoví lidé říkají: „ Já jsem taky investoval, prodělal jsem a už nikdy nebudu investovat, každému to rozmluvím, je to k ničemu.“ To se pak musím smát a zeptám se: „ Když jste založil stavební spoření, také jste ukončil smlouvu dříve?“ Proto u investic do akciových fondů platí více než kdy jindy – investovat pravidelně a dlouhodobě. A samozřejmě :

Pro jakékoliv investování doporučujeme mít sestavený investiční plán.

Další důležitá očekávaná situace nastane pravděpodobně začátkem druhého čtvrtletí, kdy má dojít k opuštění kurzového závazku Českou národní bankou. Všichni čekají, či spíše spekulují na prudké posílení koruny.

Nechci věštit, co nastane po ukončení intervencí, ale rozhodně scénář, že dojde k posílení koruny, není jediný. Speciálně proto, že spekulanti hodně nakupují koruny, budou se jich chtít zbavovat a tím mohou naopak způsobovat oslabování koruny. Takže to posílení, které všichni čekají, vůbec není jisté.

Nepravděpodobnější verzí však přece jenom bude zpevňování koruny. ČNB  se bude snažit dále ovlivnovat ne skokové, ale pomalé regulované zpevněnování koruny.

článek vyšel v Havlíčkobrodském deníku 1.4.2017