Investujte chytřeji

Česká národní banka opakovaně zvedá úrokové sazby a inflace je mnohem vyšší, než výnos na běžných spořicích účtech. K tomu se přidává zpomalení růstu světové i české ekonomiky a zvyšující se volatilita na akciových trzích. Co s tím může dělat běžný český investor, který nemá volné desítky milionů korun?

Nemovitostní fondy

Nemovitosti byly a jsou jedním z dlouhodobě velmi úspěšných forem investic. Ne každý ale má tolik prostředků, aby mohl investovat přímo do komerčních nemovitostí, pozemků, domů či bytů. Proto existují fondy, které do nemovitostí investují za vás. Na trhuje jich je celá řada.

Některé se zaměřují na nemovitosti obecně další na komerční nemovitosti, jako jsou například obchodní centra. Důležité je, aby se jednalo o speciální fond nemovitostí dle příslušných ustanovení české a evropské legislativy, například zákona č. 240/2013 Sb. o investičních společnostech a investičních fondech.

Ten mimo jiné určuje minimální výši kapitálu, jak velký podíl mohou ve fondu tvořit nemovitosti, způsoby jejich oceňování a další podmínky sloužící pro ochranu investorů.

Vámi vybraný nemovitostní fond by měl prokázat svou registraci u České národní banky, měl by spravovat aktiva v řádu miliard korun ideálně na území České republiky, být denominován v českých korunách kvůli omezení kurzového rizika a prokázat roční zhodnocení v minulých letech 4 % a vyšší.

Dluhopisy s pevným výnosem

Dluhopisy vydává celá řada emitentů od České národní banky po firmy. Například v říjnu vydaný tříletý Státní dluhopis České republiky pro roky 2018–2021 má roční výnos 0,75 %, ten listopadový na 16 let pak 2,0 %. Výnos je menší než inflace, avšak díky emitentovi v podobě státu má tento dluhopis velmi malé investiční riziko.

Lepší výnosy a také vyšší riziko nabízejí korporátní dluhopisy. Pokud o nich přemýšlíte, mělo by se jednat o dluhopisy české firmy nikoliv o společnost registrovanou v některém z daňových rájů. Čím je emitent menší a rizikovější, tím je nabízený výnos dluhopisu vyšší.

Obvyklý výnos korporátních dluhopisů emitovaných v českých korunách se v současnosti pohybuje od 4 do 10 % ročně a jejich jmenovitá hodnota bývá nejčastěji 25 000 Kč nebo 50 000 Kč. Investor by měl být vždy obezřetný a nehnat se slepě za co nejvyšším úrokem.

Termínované vklady

Vklad s pevně daným obdobím nabízejí banky i spořitelní družstva. Jde o druh spořicího účtu s garantovaným výnosem. Jeho úroková sazba se liší podle finanční instituce, délky termínu a výše vkladu. Většina velkých bank nabízí při tříletém termínu úročení od 0,01 % do 0,1 %. Při inflaci kolem 2,3 % jde o zcela zanedbatelný výnos.

V případě spořitelních družstev se může jednat pro stejnou délku termínu o roční úrok až 2,4 %. Vklady u bank i spořitelních družstev jsou shodně pojištěny na 100 % do maximální výše 100 000 EUR, tedy podle aktuálního kurzu na cca 2,6 milionu korun pro jednoho vkladatele (fyzickou nebo právnickou osobu) v jedné finanční instituci.

Drahé kovy

Určitě jste už přemýšleli o tom, nasměrovat část svých investic do drahých kovů. Například zlato má pověst dlouhodobě rostoucí hodnoty a jisté investice. Bohužel to není tak jednoduché. V letošním roce cena zlata klesla o 9,8 % z 1332 dolarů za trojskou unci (31,1 g) na začátku ledna na 1202 dolarů ke dni přípravy tohoto článku. Fyzické zlato je náročné na vstupní investici i jeho bezpečné uchovávání a navíc ani to ani cenné papíry (ETF) založené na ceně zlata nenesou žádný úrokový výnos.

Je pro vás svět financí složitý?

Pro malé a střední investory je většinou těžké se zorientovat v záplavě možných investic, které jsou na trhu k dispozici. Každá forma investice má své výhody i rizika.

Pokud byste rádi získali vyšší výnos než pár desetin procenta, který vám nabízí banky na spořicích účtech, a zároveň se chcete vyhnout riziku, že už své peníze nikdy neuvidíte nebo bude reálný výnos z nich podstatně nižší než očekávaný, ozvěte se nám. Rádi vám poradíme.

Pomůžeme vám najít takovou formu investic, která vám bude nejlépe vyhovovat z hlediska výnosu, času i míry rizika.