Nikdo není odborníkem na všechno. Zuby si sami nevyvrtáte, ani pračku už si dnes nikdo neopraví. Je proto vhodné probrat svoje finanční plány s odborníkem. Jak ho ale poznáte a s čím vám může pomoci?

Kdo je to finanční poradce?

Jde o profesionála, který vám poskytne rady ohledně řízení vašich osobních financí. Pomůžeme vám vybrat ty nejlepší nástroje pro spoření, nebo vám poradí, jak získat úvěr za podmínek pro vás co nejvýhodnější.

Finanční poradci jsou buď placeni klientem, mají odměnu v podobě provize od bank a dalších finančních institucí nebo se jedná o kombinaci obou případů.

Profesionalita a nezávislost

Dobrý finanční poradce musí být zkušený profesionál. Těžko někomu poradí začátečník, který se včera rozhodl se tomuto oboru věnovat.

Je dobré, aby získal v oboru finančního poradenství nějaké odborné vzdělání. Může se jednat o studium financí na vysoké škole, certifikát EFA (European Finacial Advisor) a podobně.

Aby vám mohl finanční poradce optimálně pomoci, měl by být nezávislý. Pokud se jedná o prodejce pojištění nebo zprostředkovatele hypoték jedné konkrétní instituce, těžko vám doporučí jiný lepší finanční nástroj.

Zvažte, kdy je vhodné čerpat služby finančního poradce zdarma i s rizikem, že výsledný návrh bude ovlivněn výší jeho provize z doporučených služeb, a kdy se vyplatí mu uhradit jeho čas strávený s přípravou nezávislého plánu na míru přesně podle vašich potřeb.

Co konkrétně pro vás může udělat?

1) Dobrý finanční poradce vám pomůže s celou řadou věcí, které by pro vás byly složité, nebo byste za ně v konečném důsledku zaplatili mnohem více.

2) Zjistí vaše představy o délce investice, její výši a vaše představy o riziku s ní spojeném.

3) Podle toho vybere vhodný nástroj nebo portfolio nástrojů od spořicího účtu, přes investiční fondy, komerční dluhopisy až po akcie či drahé kovy.

4) Spočítá vám předpokládané výnosy, poradí s jejich zdaněním a upozorní vás na případná rizika.

5) Pohlídá za vás fixaci vkladů i úvěrů

6) Připomene vám platby na stavební spoření koncem roku.

7) Bude vás pravidelně informovat o vývoji investice a navrhne změnu v portfoliu, pokud se změní podmínky na trhu.

8) Pomůže vám refinancovat vaše půjčky a získat výhodnější podmínky.

9) Pohlídá za vás nejen výhodnost úvěru, investice nebo pojištění, ale také různé kličky ve smlouvě včetně výluky z pojištění nebo změny podmínek v čase.

10) Bude s vámi pracovat dlouhodobě.

11) Můžete mu kdykoliv zavolat nebo napsat, když se s ním budete chtít poradit.

12) Propojí vás s dalšími profesionály, pokud budete potřebovat například notářské služby, právníka, exekutora nebo odhadce.

13) Dá vám vždy něco navíc. Službu, kterou nečekáte, parkování zdarma nebo drobný dárek, abyste se při spolupráci cítili dobře.

 

Hledáte výhodnou formu investice, potřebujete získat výhodný úvěr nebo se zajistit na stará kolena? Ozvěte se nám. Pomůžeme vám najít takovou formu investic nebo úvěru, která vám bude nejlépe vyhovovat.