„Co jsem udělal špatně?“ říká si nejeden český penzista v domově důchodců s minimálními prostředky a nezájmem dětí či vnoučat. Neudělejte stejnou chybu.

Důchodový věk není konec života

Průměrný věk dožití se v České republice neustále zvyšuje. Díky pokrokům v medicíně činí nyní u mužů 76 let a u žen dokonce 82 let. To znamená, že průměrný muž stráví v důchodu 11 let a žena 17 let, nebo i více, protože se dá předpokládat další prodlužování věku dožití.

Aktivní stáří není levné

Stále se rozšiřuje paleta specializovaných služeb pro seniory. Existují cestovní kanceláře nabízející pobyty u moře přesně podle jejich potřeb, eshopy se sortimentem pro seniory, různé zdravotní, kulturní a další služby.

Společným jmenovatelem prodlužujícího se života a rozšiřující se nabídky zboží a služeb pro seniory je zvyšující se finanční náročnost.

Nespoléhejte se jen na státní důchod

Nebylo by skvělé mít v penzi kromě státního důchodu ještě další pravidelnou rentu? Proč ne. Stačí včas dobře investovat. Možností je mnoho: penzijní nebo stavební spoření, investiční fond, vybrané firemní dluhopisy a další. Více informací o tom, jak nejlépe spořit na důchod, se dozvíte v tomto článku na našem blogu.

Myslete i na sebe

Mnoho seniorů cítí povinnost pomoci své rodině nějakým zásadním způsobem. Například prodají svůj dům nebo byt, ve kterém strávili většinu života, přestěhují se do menšího a získané peníze pošlou vnoučatům. Nebo vypoví své spoření a převedenou ho na ně.

Je ale třeba myslet i na sebe a nezbavit se bez rozmyslu zásadní části svého majetku. Co když si vnuk místo slíbeného bytu koupí hezké rychlé auto?

Nebo co když se zhorší vaše zdraví a vy budete muset připlácet za léky a nadstandardní sociální a zdravotní služby?

Pomáhejte průběžně

Snažte se místo jedné velké finanční výpomoci pomáhat své rodině průběžně a dlouhodobě. Chcete se přestěhovat do menšího bytu? Co ten větší pronajímat a z výnosů platit půjčku na ten menší? Ušetříte za provoz domácnosti a získáte další příjem, který může být větší, než splátky na nový menší byt.

Potřebuje někdo z vaší rodiny koupit nové bydlení, auto nebo má jiný velký výdaj? Přispějte mu na koupi a třeba mu i poskytněte ručení za půjčku, pokud jde o spolehlivého člena rodiny. Ale nechte si svou investici, která vám generuje pravidelnou rentu.

Kdyby přece jen přišly neočekávané zdravotní nebo jiné potíže, budete mít dost prostředků, abyste je sami vyřešili bez doprošování se pomoci u jiných.

Chtějte od poradce něco navíc

Zařídit si stavební spoření nebo důchodové připojištění zvládne většina lidí sama. Tak k čemu poradce? Nejde jen o to, vybrat si správnou spořitelnu nebo fond, ale nastavit správně celé investiční portfolio a třeba ho i časem měnit podle situace na trhu.

S čím vám pomůžeme?

• Vytvoříme investiční portfolio přesně podle vašich potřeb.

• Budeme vás průběžně informovat o jeho stavu a případně ho upravíme.

• U řady finančních služeb vám můžeme domluvit slevu na poplatcích.

• Poradíme vám, jak vaše výnosy správně zdanit.

Chcete podpořit své děti a vnoučata a přitom si zachovat přiměřenou životní úroveň na „stará kolena“? Mít dost prostředků na stáří včetně rezervy pro neočekávané události? Poraďte se s námi. Vytvoříme vám nabídku investičních produktů na míru.