V tomto článku se chceme ohlédnout za loňským rokem, obzvláště vzhledem k vývoji výnosů podílových fondů, které považujeme dlouhodobě za jednu z nejlepších investic.

Jak na tom byla ekonomika?

Rok 2019 byl poměrně divoký. Na jedné straně jsme sledovali pokračující růst české i světové ekonomiky a akciové indexy dosahovaly historických maxim, na straně druhé obavy vzbuzovaly obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, neustále oddalovaný Brexit a první známky toho, že ekonomický růst začíná zpomalovat.

Jsou akcie rizikové?

Naprostá většina českých investorů je konzervativních. Preferují „jistotu“ investice před velkým výnosem. Proto u nich akcie často vzbuzují nepříjemné asociace. Akciová společnost může zkrachovat nebo ztratit velkou část hodnoty, nemusí v budoucnu vyplácet dividendy a podobně.

Ano, akcie a akciové podílové fondy jsou určitě rizikovější než spořitelní knížka. Nicméně má smysl považovat za investici něco, co vám přináší 0,3 % úroku při inflaci 3 %? V takovém případě máte ne riziko, ale jistotu, že proděláte.

Jak se liší spekulant a investor?

Hlavním rozdílem mezi investorem a spekulantem je čas. Spekulant nebo burzovní obchodník se snaží najít nějaký krátkodobý trend a vydělat na něm. Jde to, ale vyžaduje to značné peníze, velmi silné nervy a dobré analytické schopnosti. Proto vám tuto cestu nedoporučujeme.

Investor vydělává dlouhodobě. To je klíčová věc. Jsou roky, kdy akcie nebo akciový fond prodělá 15 %, jindy zas 30 % vydělá. V období 10 nebo 15 let je dosahuje výnos výrazně vyšší, než inflace. Historicky nikdy nenastala situace, že by akciové trhy na 15letém investičním horizontu prodělaly.

Příklad z praxe

Pojďme si to ukázat na příkladu investičního fondu Amundi F. II U.S. Pioneer Fund. Zde je tabulka jeho výnosů za posledních 9 let.

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
-7,90% 7,97% 30,81% 9,51% -1,75% 6,76% 15,73% -5,51% 27,50%

Většina lidí, kteří ztratí za první rok téměř 8 % své investice, začne panikařit. Zapomene na dlouhodobé plány a chce svoje peníze ihned vybrat. Pokud to udělají, zůstane jim jen ztráta a nepříjemný zážitek.

Zkušený investor s takovou situací počítá a nechává ho ledově chladným. Ví, že nebude každý rok v plusu, ale dlouhodobě se mu investice do akcií a akciových podílových fondů bohatě vyplatí.

V našem konkrétním případě byl zisk fondu Amundi F. II U.S. Pioneer Fund za 9 let i přes některé ztrátové roky celkem 108 %. To není špatný výsledek, že?

Co z toho plyne?

Investování je běh na dlouhou trať. Dobrý roky se střídají s horšími, krize přicházejí a zase odcházejí, ale akciové trhy a s nimi i akciové podílové fondy dlouhodobě vydělávají. Stačí si jen vybrat ten nejvhodnější pro vás, nastavit si realistické investiční horizont a nezpanikařit při prvním mráčku na obloze.

Uvažujete o investicích? Poraďte se s námi. Pomůžeme vám získat výhodnější podmínky, než byste dostali sami.