V poslední době sledujeme, jak neustále stoupají úroky z hypoték, které našim klientům pomáháme uzavírat. Kde ještě před pár týdny byla sazba 2,69 %, je dnes 4 % a do jara se nejspíš dostaneme k 5 %.

 

 

Dalším problémem je zpřísnění podmínek ČNB pro uchazeče o hypotéky. Podíl úvěru na zastavené nemovitosti se snižuje z 90 % na 80 %.

 

Celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu nazvaný DTI je omezen na 8,5. Pouze osoby do 36 let věku mají tento ukazatel vyšší, a to 9,5.

 

Kromě toho nesmí měsíční splátky přesáhnout 45 % čistého příjmu. U osob mladších 36 je to opět vyšší hodnota 50 %. Všechna tato pravidla jsou oficiálně platná od dubna 2022, avšak banky jsou nuceny je brát v úvahu již nyní.

 

Panu Karlovi je 40 let, žije v pronájmu a rád by si vzal úvěr na koupi bytu v ceně 5 milionů Kč. Banka už mu nepůjčí 4,5 milionu, ale jen 4 miliony Kč. Při úroku 4 % na 20 let mu vyšla měsíční splátka 24 239 Kč. Aby mohl hypotéku získat, musí vydělávat nejméně 53 864 Kč měsíčně čistého.

 

Pan Karel se nás zeptal, jestli by nebylo lepší počkat na lepší podmínky. Ano, je možné, že až se podaří ČNB inflaci za pár let zkrotit, může úroková sazba opět klesnout. Nicméně ceny nemovitostí nejspíš klesat nebudou. Samotná ČNB doufá, že se růst jejich cen podaří snížit přibližně ke 2 % ročně.

 

Naše odpověď panu Karlovi je jasná, na nic nečekejte. I kdyby úroky z hypoték trochu klesly, budete kupovat dražší nemovitost a navíc bydlet celou dobu v drahém pronájmu.

 

Také řešíte, jestli si vzít hypotéku? Rádi vám pomůžeme získat co nejlepší podmínky.