Rok 2021 pomalu končí. Je čas se ohlédnout za tím, co nám přinesl, odhadnout co nás čeká v roce příštím a užít si klidné svátky.

Další „nenormální“ rok

I letošek se nesl ve znamení covidové epidemie. Přicházela vlna za vlnou, střídali se ministři zdravotnictví a podnikatelé zavírali a otevírali své provozovny.

Tak jako v každé krizi, zatímco některé společnosti počítaly ztráty, jiné firmy dokázaly rychle růst. A nejde jen o výrobce vakcín, respirátorů a nonaroušek. Obrat se zvětšoval také eshopům, IT firmám, zasilatelským společnostem, telekomunikacím či finančnímu sektoru. Americká burza a akciové fondy dosáhly skvělých výsledků.

Další abnormalitou roku 2021 byla vysoká inflace projevující se zdražování všeho od nemovitostí a energií až po potraviny. I zde se společnost rozdělila na vítěze, kteří včas zafixovali své hypotéky nebo ceny energií a investovali do rostoucích finančních produktů, a ty ostatní s penězi na běžném vkladu požíranými inflací a skokově rostoucími účty za elektřinu a plyn.

Co nás čeká v roce 2022?

Doufáme, že uklidnění situace a řada zajímavých příležitostí. S covidem se prostě musíme naučit žít. Jako jednotlivci, stát i firmy. Inflace by měla mírně klesnout oproti prosincovým hodnotám, ale stále zůstane výrazně výše, než jsme byli za poslední roky zvyklí. Nemovitosti nejspíš přibrzdí svůj růst, ale na pokles jejich ceny bychom opravdu nesázeli.

Mnoho velkých firem pracuje na přesunu části výroby z Asie do Evropy, což by mělo přinést zajímavé příležitosti i pro české firmy a jejich zaměstnance. I pro konzervativní investory bude řada zajímavých příležitostí, jak zdvojnásobit svůj vklad během pěti let. Ti, kdo se nebudou bát a přizpůsobí se novým podmínkám, budou opět úspěšní a na rok 2022 budou za čas rádi vzpomínat.

Krásné Vánoce

Zbývá už jen přání. Užijte si klidné a spokojené Vánoce. V roce 2022 ať vás provází jen samé úspěchy v osobním i pracovním životě. A i když to zní jako fráze, hlavně hodně zdraví.