Fondy firemních dluhopisů procházejí právě poklesem a někteří investoři uvažují o výběru své investice. Je to dobrý nápad nebo je naopak lepší poklesu využít pro levné nákupy?

Jak si vedly fondy v roce 2021?

Čeští investoři do podílových fondů v loňském roce zhodnotili podle výzkumu společností Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters své vklady v průměru o 7 %. Nejlépe se vedlo fondům zaměřeným na ropu a plyn s výnosy nad 30 %, nejhůře pak těm zaměřeným na Asii a Latinskou Ameriku, které klesly až o 20 %. Dluhopisové fondy odepsaly v průměru 2 % své hodnoty.

Co jsou to dluhopisové fondy?

Dluhopisy jsou cenné papíry, které vydávají vlády i firmy s cílem půjčit si peníze. Obvykle mají pevně daný úrok i splatnost. Investoři je mohou nakupovat po jednotlivých titulech nebo zvolit formu dluhopisového fondu, který má ve svém portfoliu řadu takových cenných papírů.

Firemní dluhopisy mívají oproti státním vyšší výnos, státní jsou zase méně rizikové. Jak ale vidíme na příkladu ruských státních dluhopisů, do platební neschopnosti nemusí spadnout jen firmy.

Pokles jako čas na prodej nebo nákup?

Je obvyklé, že v době poklesu malí investoři své pozice se ztrátou zavírají, zatímco velké fondy a institucionální investoři naopak využívají poklesu cen pro výhodné investice.

31. 10. 2008 v době hluboké krize jsme psali našim klientům, aby využili dočasný pokles cen fondů korporátních dluhopisů pro jejich výhodný nákup. Kdo se naší radou řídil, vydělal cca. 50 % za půl roku.

Aktuální pokles cen těchto fondů nabízí podobnou příležitost. Od začátku roku klesla jejich hodnota přibližně o 10 % zejména kvůli válce na Ukrajině a podílu ruských firemních dluhopisů v portfoliu. Tyto vlivy už jsou zahrnuty v aktuální ceně.

 

Zdroj: Kurzy.cz

Všimněte si prudkého poklesu ceny Generali Fondu korporátních dluhopisů v březnu 2020 a rychlého růstu na ještě vyšší hodnotu ve stejném roce.

Při nákupu fondů korporátních dluhopisů za současné ceny zřejmě nemůžeme počítat s tak rychlou a vysokou výnosností jako v roce 2008, nicméně i tak by podle našeho odhadu jejich cena mohla během jednoho roku stoupnout o nejméně 10 %. To z nich dělá velmi zajímavou investici.

Video

V dnešním videu Vám chci ukázat, kde najdete ty správné informace.  Například jeden z fondů na trhu má výnos do splatnosti tzv. duraci 6 % p. a. Co to znamená?

S klienty jsme v roce 2020 po počátku Covidu peníze zainvestovali a využili výnosu cca 20 % za 12 měsíců.

V roce 2008 kdy probíhala Hypoteční krize investoři, kteří využili poklesu fondu, měli výnos až 50 % za půl roku.

Odkaz na video.

Uvažujete kvůli aktuálnímu poklesu o odchodu z fondů korporátních dluhopisů nebo chcete využít současné nízké ceny pro zvýšení své investice do nich? Ozvěte se nám. V obou případech vám rádi pomůžeme.