Na internetu i v tisku se občas objeví články o rekordně skvělých nebo naopak špatných výnosech penzijního spoření v minulém roce. Má smysl je číst?

Čas od času se v tisku nebo na internetu objeví text s chytlavým titulkem tvrdící, že loňský rok vydělaly penzijní fondy nebývale hodně peněz nebo naopak, že jejich výnos byl velkým zklamáním. Klienti se pak na nás obracejí buď s poděkováním, nebo se žádostí, co nejrychleji přesunout jejich peníze z penzijního spoření jinam. Jak to tedy je?

Vysoká čtenost

Naprostá většina článků o investování ale i dalších tématech, na které můžete narazit, má za cíl co nejvyšší čtenost. Lidi přitahují extrémy. Proto je vše buď opravdu skvělé, nebo naopak příšerné. Masu čtenářů nezajímá informace, že počasí bylo minulý týden průměrné, ale že buď extrémně sněžilo, nebo bylo vedro jako na Sahaře. Stejné je to i s články o investicích. Novináři se snaží napsat něco výjimečně dobrého nebo špatného, co přitáhne masy, nikoliv objektivně a nudně poradit.

Investiční horizont

Doplňkové penzijní spoření, jak se tento finanční produkt oficiálně nazývá, je běh na dlouhou trať. Jeho investiční horizont je nejméně pět let, obvykle deset a více. Za tuto dobu přijdou lepší i horší roky, ale důležitý je výsledek na konci. Mezičasy jsou také u závodů zajímavé, ale medaile se za ně nedávají. V našem článku máme na mysli spoření 60 x 60. To znamená dožití se 60ti let a mít 60 zaplacených měsíců.

Podpora státu

Penzijní spoření je zajímavé zejména tím, že ho podporuje stát ve formě příspěvku a možnosti snížit si daňový základ. Pošlete-li na své penzijní spoření 300 Kč měsíčně, stát vám přidá 90 Kč. Nejvyšší příspěvek získáte při měsíční částce 1 000 Kč a to 230 Kč. Tím máte zaručen výnos i v případě, že výnos penzijního fondu je nulový nebo dokonce mírně záporný.

Vlastní platby nad 1 000 Kč měsíčně vám přinesou výhodu v podobě snížení daňového základu o dvanáctinásobek měsíční částky nad tuto hranici. Při 3 000 Kč měsíčně se sníží váš roční daňový základ o 24 000 Kč a na dani z příjmu ušetříte 3 600 Kč.

Příspěvek zaměstnavatele

Ještě zajímavější je doplňkové penzijní spoření, když vám na něj přispívá zaměstnavatel. Ten vám může poslat až 50 000 Kč ročně, ze kterých neplatí sociální ani zdravotní pojištění a vy z této částky neodvádíte také nic.

Konkrétní příklady

Pan Honza spoří každý měsíc 1 000 Kč, jeho penzijní fond nemá žádný výnos a nedostává ani příspěvky od zaměstnavatele. Zvolil nejkratší možnou dobu spoření pět let. I tak bude mít díky stáním příspěvkům na účtu 73 800 Kč, což odpovídá zhodnocení 8,2 % ročně.

Paní Eva spoří měsíčně 3 000 Kč, aby měla nárok na maximální daňový odpočet. Za pět let bude mít i přes nulový výnos fondu a bez příspěvku zaměstnavatele uspořeno 193 800 Kč, ušetří 13 500 Kč na daních a zhodnocení bude činit 6 % p. a.

A jak to může vypadat v ideálním případě? Pan Karel má výhodu, že mu na penzijní spoření přispívá zaměstnavatel maximální částku 4 166 Kč měsíčně a jeho penzijní fond vytváří dlouhodobě zisk 3 %. Za pět let tak bude mít pan Karel při měsíční platbě 1 000 Kč na svém účtu krásných 307 579 Kč, což odpovídá ročnímu zhodnocení neuvěřitelných 55,8 %.

Na dlouhém horizontu je dobré využívat dynamické portfolio a participovat na možném výnosu fondu a státní podpora není tak důležitá. Na krátkém horizontu je to opačně. Nejdůležitější je v zde státní podpora. V každém případě je penzijní spoření nejzajímavější, pokud máte zajištěn příspěvek od svého zaměstnavatele.

Podívejte se na moje krátké video s výpočtem výnosů doplňkového penzijního spoření.