Náklady ztracené nebo také obětované příležitosti, v angličtině Opportunity Costs, představují hodnotu, které se vzdáte ve prospěch něčeho jiného. Například, pokud budete mít byt v centru pro občasné přespání, jsou vašimi náklady obětované příležitosti nájemné, které jste za něj mohli získat. Že nemáte volný byt v centru? Čtěte dál. Týká se to i vás.

Výnos, čas a riziko

Jak už jsme si vysvětlili v přechozím článku, výnos investice je závislý mimo jiné na její délce a riziku s ní spojeném. Je jasné, že nákup státních dluhopisů České republiky bude mít menší výnos i riziko, než akcie firmy plánující uvést na trh létající auto.

Strach vs. snaha vydělat

Obchodníci na burze mluví o tom, že v každém člověku se pere jeho snaha vydělat co nejvíce peněz (Greed) se strachem, že o svou investici přijde (Fear). Klíčem k dlouhodobé úspěšnosti je najít poměr strachu a podnikavosti, který je pro vás nejpřirozenější.

Někdo nebude spokojený, pokud se jeho peníze každý rok nezdvojnásobí, jinému stačí výnos lehce nad inflací s minimálním možným rizikem, protože by jinak kvůli rizikovější investici v noci nespal.

Kdo nic nedělá, jen ztrácí

Mylnou domněnkou řady lidí v České republice je to, že pokud si nechají své peníze na běžném účtu nebo je strčí v hotovosti do „matrace“, přijdou sice o pár procent ze spořicího účtu, ale nic neriskují a mají je vždy k dispozici. Pojďme se podívat na jednotlivé body jednotlivě:

Nic neriskuji.

Mít peníze doma v hotovosti je mnohem větší riziko, než pokud je dáte do banky. Tam jsou stejně jako u spořitelních družstev pojištěné ze zákona do výše 100 000 EUR, tedy cca 2 560 000 Kč. Pokud vás doma navštíví zloděj, hotovost se málokdy najde a ani pojišťovny ji obvykle nehradí v plné výši.

Mám peníze vždy k dispozici.

Každý člověk by měl mít část svých financí ihned dostupných, ale je zbytečné, aby si držel veškeré investiční prostředky v hotovosti. Větší investice si obvykle plánujeme, a když je to opravdu nutné, většinu druhů investic lze předčasně vybrat i za cenu určité sankce.

 

Úroky jsou stejně malé.

Úroky na běžném účtu v bance jsou opravdu malé, ale existuje celá řada dalších forem investic, které už jsou mnohem zajímavější. U spořitelních družstev můžete získat až 2,5 % ročního zhodnocení, z nemovitostních investičních fondů 4 % a více a z korporátních dluhopisů až 10 %.

Sice nevydělám, ale ani neztratím

Inflace se v České republice nyní pohybuje na úrovni kolem 2,5 %. To je hodnota, o kterou se každý rok sníží hodnota peněz, které máte v hotovosti. Pokud tak budete mít v šuplíku 100 000 Kč po dobu 10 let, sníží se vám jejich reálná hodnota za tuto dobu o 22 367 Kč.

Naopak, pokud byste je investovali se 4% ročním výnosem, dostali byste za stejné období navíc 48 024 Kč. Že nepočítáme s daněmi a inflací? Pokud držíte cenné papíry déle než tři roky, nebo příjmy z jejich převodu nepřesáhnou 100 000 Kč v jednom období, nedaní se. V našem případě by se pouze odečetla inflace a výsledný čistý výnos by byl 44 324 Kč.

Obloukem se vracíme zpět k nákladům obětované příležitosti. Celkový rozdíl v reálně hodnotě vašich 100 000 Kč mezi „matrací“ a investicí s ročním výnosem 4 %, je za 10 let při současné inflaci ve výši 2,5 % už výrazných 66 691 Kč.

Jaký je závěr?

Každý by si měl rozmyslet, jak velké riziko je ochoten podstoupit a kdy bude své peníze potřebovat. Ale i velmi konzervativní a ze zákona pojištěný vklad ve spořitelním družstvu s ročním výnosem 2,5 % je mnohem lepší variantou než nechat peníze ztrácet jejich hodnotu držením v hotovosti nebo na téměř neúročeném běžném účtu v bance.

Přemýšlíte, jak zhodnotit volné prostředky? Potřebujete získat výhodný úvěr nebo se zajistit na stará kolena? Ozvěte se nám. Pomůžeme vám najít takovou formu investice nebo úvěru, která vám bude nejlépe vyhovovat.