„Že si já hlupák nevzal hypotéku později,“ říká si část Čechů při pohledu na jejich snižující se letošní úrokovou sazbu. K tomu končí pětiletá fixace hypotéky desítkám tisíc lidí, kteří si ji pořídili v roce 2014. Má smysl čekat nebo je naopak dobré využít stávající situace?

Co se to děje na trhu hypoték?

Mezi únorem a srpnem 2019 klesla průměrná úroková sazba hypoték v České republice z 2,99 % na 2,68 %. Zároveň stoupl počet nových hypoték z únorových 4 961 na červencových 6 615.

Koncem roku 2018 zpřísnila Česká národní banka podmínky, za jakých si lidé mohou brát hypotéky. Jejím důvodem bylo regulovat přístup k hypotékám u lidí, kteří by mohli mít s jejich splácením problémy, zklidnit prudký růst cen na realitním trhu a vyhnout se prasknutí realitní bubliny, která v USA spustila poslední velkou recesi.

To donutilo větší množství lidí požádat o hypotéku ještě za původních podmínek v roce 2018 a jejich zájem poté opadl.

Část zájemců od hypoték odrazuje také prudký růst cen nemovitostí. Při ceně za metr čtverečný v pražské novostavbě ve výši 110 000 Kč až 115 000 Kč si ji prostě už nemohou dovolit.

Propad počtu zájemců na začátku roku 2019 přiměl hypotéční banky v rámci konkurenčního boje snížit úrokové sazby, aby nalákali nové zájemce.

Končí mi fixace. Co mám dělat?

Zmíněné hypotéky v roce 2014 s půjčovaly s průměrnou úrokovou sazbou 2,9 %, což je podobné, jako nyní. Vzhledem k inflaci a růstu platů, které za těch pět let v České republice nastaly, je v současné době výrazně lehčí splácet stejnou měsíční částku, než na začátku úvěru.

2014 2019 za 30 let
příjem 25 686 Kč 32 466 Kč 121 595 Kč
splátka 15 000 Kč 15 000 Kč 15 000 Kč
živobytí 8 000 Kč 9 051 Kč 16 781 Kč
rezerva 2 686 Kč 9 466 Kč 89 815 Kč

Inflace 2,5 %, nárůst mzdy 4,5 %

 

Z tohoto pohledu se nabízí při vyjednávání o nové hypotéce zvýšit měsíční splátku a zkrátit dobu splácení. O kolik záleží na individuálních možnostech každého člověka.

Lze to i před koncem fixace

Ještě vám fixace nekončí, ale bojíte se, že poté budete platit vyšší úroky? Můžete využít prefixaci neboli dopřednou fixaci. Většina bank ji nabízí 2 roky dopředu, některé i 3 roky. Díky ní si rezervujete budoucí úrokovou sazbu své hypotéku na základě aktuálních podmínek.

Kam se budou vyvíjet úrokové sazby?

Úrokové sazby hypoték ve výši 1 – 1,5 %, které bylo možné získat před několika lety, se v dohledné době zcela jistě nevrátí. Trendem v posledních letech bylo naopak postupné zvyšování základní úrokové sazby ze strany ČNB, na kterou jsou navázané sazby úvěrů i vkladů. Více o těch sazbách najdete v našem článku zde.

Na druhou stranu se obecně očekává ochlazení ekonomiky v příštích letech. S tím bude pravděpodobně dále klesat počet zájemců o nové hypotéky a mezi bankami tak o ně bude probíhat konkurenční boj.

Úrokový sazby hypoték tak bude podle našeho odhadu v letošním roku mírně klesat a budou se pohybovat v rozmezí 2,2 – 3,2 %. Dlouho čekat ale nemá smysl. Úrokové sazby hypoték sice mohou mírně klesnout, ale ceny nemovitostí naopak stále porostou.

Jestliže tedy máte možnost získat hypotéku s úrokovou sazbou na úrovni nebo dokonce pod 2,5 %, doporučujeme si ji zafixovat nejméně na 5 let, případně i na 10 let.

Nejde jen o úrokové sazby

Před koncem fixace vaší hypotéky můžete jednat se svou bankou nejen o délce fixace nebo úrokové sazbě, ale jako bezproblémový klient si můžete domluvit i další výhody. Součástí balíčku služeb je například i pojištění hypotéky, bezplatné navýšení úvěrového rámce nebo možnost snížit měsíční splátky v případě finančních problémů.

Plánujete si vzít hypotéku nebo vám bude v příštích měsících končit fixace té stávající? Poraďte se s námi, než učiníte finální rozhodnutí. Pomůžeme vám získat výhodnější podmínky, než byste dostali sami.