Je to jen pár dnů, co jsme se dozvěděli informace o tom, že inflace meziroční inflace raketově stoupla z prosincových 6,6 % na 9,9 %. Jak nás to ovlivní?

Co to udělá s úrokovými sazbami?

ČNB na svém únorovém zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu na 4,5 %. Ta nepřímo ovlivňuje veškeré sazby z vkladů i půjček, byť s určitým zpožděním.

V následujících měsících může meziroční míra inflace stoupnout lehce přes 10 % a základní úroková sazby na 5 %. V druhé polovině roku se čeká postupný pokles inflace. Kdy sníží ČNB sazby? Bude to ještě letos nebo až v příštím roce? To nevíme, ale dříve nebo později se vrátí na dlouhodobě obvyklé hodnoty.

Pomůže nám inflace nebo uškodí?

Vysoká inflace škodí těm, kdo mají peníze v hotovosti nebo na nízko úročeném bankovním účtu. Na druhou stranu pracuje pro lidi, kteří mají úvěr s fixovaným úrokem a zároveň roste jejich mzda. Ti totiž mohou na splátky vynakládat stále menší část svých příjmů.

Jestliže bude letos průměrná inflace odhadovaných 7 % a v příštím roce klesne někam k 3 %, stane se z letošních hodnot jednorázový výstřelek, který nebude mít zásadní vliv na dlouhodobé investice. Nepočítejte ani s tím, že se úroky na spořicích účtech a aktuálně vydávaných cenných papírech budou roky držet na současných hodnotách.

Dlouhodobé investice ovlivňuje průměrná inflace, která se pohybuje na úrovni 2 – 2,5 %.  Jestliže vaše investice generují výnos vyšší, můžete být v klidu. Máte na výběr řadu finančních nástrojů, jako například akciové nebo nemovitostní fondy.

Vyplatí se s námi poradit

V našich článcích i v osobních rozhovorech s klienty se snažíme radit, jak nejlépe investovat volné peníze, nebo kdy a jak si naopak půjčit. V prosinci jsme například rozebírali, zda se vyplatí počkat na levnější hypotéku, Naše rada zněla, na nic nečekejte, sazby hypoték půjdou nejspíš nahoru a ceny nemovitostí ještě výš.

https://financehb.cz/2021/12/10/cekate-na-vyhodnejsi-hypoteku/

To samé vám doporučujeme i teď. V lednu byla průměrná sazby hypoték 3,4 %. Nově vyjednávané jsou nyní už kolem 4 až 4,5 % a mluví se o tom, že letos nejsou vyloučeny ani sazby kolem 7 %. Současně dál rostou ceny nemovitostí.

Pokud plánujete si vzít hypotéku nebo naopak hledáte přiměřeně jistou investici, která pokryje dlouhodobou inflaci a vydělá ještě něco navíc, ozvěte se nám. Jsme tu od toho, abychom vám pomohli.