Akciové trhy i přes růst v posledních dnech odepisují od začátku roku desítky procent na své hodnotě. Je čas na paniku nebo levné nákupy?

V březnu 2022 jsem zde psal o poklesu na kapitálových trzích, a jak nám hodnota v dlouhodobých investicích klesá. Odkaz najdete zde:

Například index 500 největších amerických společností S&P 500 propadl tenkrát od začátku roku o 13 %. Dnes je k 8. 11. 2022 tato hodnota i přes růst v posledních dnech téměř přesně -20 %.

My ale zůstáváme v klidu. Nejsme burzovní obchodníci spekulující na krátkodobé pohyby, ale dlouhodobí investoři. Zajímá nás horizont pět let a déle. A hned je vše mnohem veselejší. I přes aktuální pokles o 20 %, přes poklesy v letech 2018 a 2020 je hodnota akcií 500 největších amerických společností o téměř 49 % vyšší než před pěti lety. A to nepočítáme dividendy, které tyto akcie vyplácejí.

Co nám to říká?

Akcie největších amerických firem jsou dnes na stejné úrovni, jako 5. 3. 2021. Mohou klesat ještě více? Ano. Nikdo neví, kdy přijde cenové dno. Investoři, kteří s námi ukládají peníze do amerických akcií déle než dva roky, jsou pořád v zisku a ti po pěti letech dokonce velmi pěkném zisku.

Začali jste investovat nedávno a jste ve ztrátě? Ti odvážnější z vás mohou využít aktuální i všechny budoucí dočasné poklesy cen na burze k mimořádným nákupům. Ti konzervativní nakupují pravidelně za stejnou částku každý měsíc. Pokud neprodají své investice z důvodu paniky za nevýhodnou cenu, neprodělají ani v jednom z těchto případů.

Dlouhodobá výnosnost akciových fondů

Většina drobných investorů v ČR neobchoduje přímo jednotlivé akcie, neboť je to rizikové a náročné na odborné znalosti. Místo toho své peníze svěří akciovým nebo jiným investičním fondům.

Oblíbený je například otevřený podílový fond Amundi Funds Pioneer Fund.

Aktuální výnosy:

 

 

Podrobnosti najdete zde.

Poklesy na kapitálových trzích jsou přirozené, stejně jako nádech a výdech. Konec konců i název pro akční ceny Black Friday vznikl na základě krachu burzy. Když přijdou, je potřeba jich využít, protože za lepší ceny již možná ve svém životě nenakoupíte. Jakmile se trhy otočí, díky předešlým nákupům „ve slevě“ sklidí Vaše portfolio šťavnaté ovoce.

Jste-li mým klientem v jakékoliv rovině a disponujete-li volnou hotovostí, neprodleně mě kontaktujte, ať se na dokupování (navýšení investice) můžeme připravit. Trhy jsou dost vypjaté a této vypjatosti je potřeba využít.

Nemáte-li volnou hotovost, pak je potřeba držet se plánu, pozice neprodávat (investice neukončovat) a pokud možno nakupovat pravidelně každý měsíc.

Jestli zatím o spolupráci pouze uvažujete, např. z důvodu aktuálně vyšší inflace, využijte možnosti konzultace v délce 60 minut zdarma. Na ní zjistíte, zda bychom si navzájem sedli a zda by spolupráce mohla dávat smysl.

PS:  Využili jste poklesu na kapitálovém trhu v roce 2020? Psal jsem o tom zde. A také jak se chovat při poklesu, článek zde.